luni, 25 iunie 2012

Zmeur








Zmeurul este un arbust cu tulpini arcuite la varfuri, simple ori ramificate si ajung pana la 2 m lungime.Utilizari: din zmeura se extrage xilitolul, un indulcitor artificial folosit in tratarea si prevenirea cariilor dentare, fructele sunt prelucrate pentru obtinerea de dulceturi si gemuri.
In fitoterapie sunt utilizati mugurii, frunzele tinere si fructele.
Compozitia chimica a plantei: pectine, acizi organici - citric si malic, zahar, fragarina, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianina, acid succinic, acid salicilic, levuloza, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, fosfor, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Uz intern: diaree, gastrita hipoacida, afectiuni cardiace, anemie, astenie, afectiuni febrile, afectiuni ginecologice, afectiuni tiroidiene, amigdalita, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronsite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistita, colici renale, congestie pulmonara, constipatie, diabet, dismenoree, dureri diverse -se consuma fructul
Uz extern: -conjunctivita, eruptii cutanate, dermatoze, rani, eczeme, ulceratii si nevralgii dentare, inflamatii ale gatului, tuse si raceli - comprese cu infuzie, gargara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu