joi, 31 mai 2012

Usturoiul






Planta alimentara si condiment, cultivata la noi in tara. Usturoiul are in sol un bulb divizat in bulbi mai mici frunzele sunt ascutite la varf.
Usturoiul contine glucide, aminoacizi liberi, saponine, betasisterol, glucide, proteine, lipide, vitamine, minerale, alicina.Mirosul este puternic iar gustul iute.Usturoiul are efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerige, expectorant, febrifug, stomahic, vasodilatator, antimicrobian, hipotensiv, antihelmintic.
Uz intern: -guturai, raceli, arteroscreloza, boli reumatice, afectiuni digestive, pneumopatii, gripa, bronsita cronica, astm, tuse, febra, hiprtensiune, hipercolesterolemie, infectii bacteriene, artroza, paraziti intestinali, guta, meteorism abdominal - consumat intreg, sub forma de tinctura, sau pulbere.
Uz extern: - arsuri, ulceratii cutanate, abcese tegumentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu